Inapoi sus
Transportul public in Budapesta
esti aici : City break Budapesta // Informatii utile // Transportul public

Transportul public in Budapesta

 

Sistemul extins de aproape 200 de autobuze serveste cea mai mare parte a Budapestei. Pe anumite linii de autobuz, numarul autobuzului poate fi rosu sau negru. Autobuzele cu numar rosu simbolizeaza cursele express, care au opriri mai putine si sunt mai rapide.

Sistemul ieftin si eficient de transport in comun este condus de Budapesti Kozlekedési Vállalat - BKV (tel: (01) 258 4636; www.bkv.hu) si include metroul, tramvaiele, autobuzele, trolebuzele si trenurile. Vara sunt disponibile si feriboturile BKV pe Dunare.

Tramvaiul in Budapesta

Tramvaiul este in Budapesta deseori mai rapid decat autobuzul si de obicei mai placut in vizitarea obiectivelor turistice. Cele mai importante linii de tramvai (intotdeauna marcate cu o linie rosie pe harta capitalei) sunt urmatoarele:

  • Tramvaiul 2 si 2/a tramvaie care calatoresc prin Pesta pana la  V Jászai Mari tér
  • 4 si 6 sunt tramvaie extrem de utile care pornesc din XI Fehérváriút , respectiv XI Móricz Zsigmond körtér si urmeaza linia soselei de centura a Pestei, cursa finalizandu-se la II Moszkvatér in Buda
  • 18 - pleaca din partea sudica a Budei pe XI Bartók Béla út prin Tabán spre II Moszkvatér
  • 19- acopera partial ruta tramvaiului 18 dar apoi vireaza spre malul drep al Dunarii catre I Batthyánytér
  • 47 si 49 leaga V Deák Ferenctér din Pesta cu puncte din sudul Budei prin Soseaua de Centura mica
  • 61 leaga XI Móricz Zsigmond körtér cu statia de gara  Déli si II Moszkvatér din Buda.

Metroul din Budapesta

Cele trei linii de metrou (M1 galben, M2 rosu si M3 albastru) se intersecteaza la Deáktér.

Budapesta este singurul oras din Ungaria care cuprinde un sistem extensiv de transport public ce cuprinde o combinatie de metrou, tramvai si linii de autobuz. Metroul Budapestei este pe cat de eficient, pe atat de ieftin. Liniile de metrou sunt usor de inteles si va puteti procura o harta a statiilor metroului budapestan de la oricare chiosc de vanzare de bilete.

Biletele sunt disponibile la automatele de bilete si pentru care trebuie sa aveti bani potriviti. Inainte sa intrati pe platforma principala a metroului, trebuie sa va validati biletul intr-una din micutele masinarii portocalii aflate pe pasajul catre fiecare platforma. Daca sunteti prins calatorind cu metroul fara un bilet valid, vi se va emite o amenda de aproximativ 6000 forinti= 25 de euro. (Nu merita rusinea pentru cativa forinti economisiti). Amintiti-va sa validati un bilet de fiecare data cand schimbati liniile. Metroul circula doar intre orele 4:30 pana la 11:00, deci va trebui sa luati un taxi, un autobuz sau un tramvai daca iesiti noaptea.

Abonamente transport in comun

Pentru cei care folosesc mijloacele de transport in comun frecvent, abonamentele lunare sunt disponibile in toate chioscurile mari de metrou sau in celelalte statii mari. Deoarece sistemul de bilete ungar e relativ complicat, recomandam vizitatorilor sa cumpere carduri de calatorie (24 ore, 72 de ore, sau Carduri Budapesta de 7 zile) deoarece acestea pot fi mai usor de folosit, fara validarea fiecarei calatorii, valabile pe durata emiterii pentru orice numar de calatorii. Totusi, daca va hotarati sa folositi bilete unice, cititi cu atentie conditiile de folosire afisate in locul de unde le achizitionati.

Taxiuri din Budapesta

Taxiurile in Budapesta sunt ieftine in comparatie cu alte tari europene, dar cu un asa bun sistem de transport in comun, nu veti fi pusi in situatia a le folosi prea des. Exista zvonuri emise de unii calatori in Budapesta care au fost taxati extra, deci acest aspect ar trebui abordat cu o atentie deosebita. Cu toate acestea, lista de firme de taxi listate mai jos, iau foarte in serios conceptul de prestare servicii, deci plangerile pe care le primesc sunt verificate.

Trebuie evitate taxiurile fara un numar galben (cerut prin lege), fara logoul unei firme cu reputatie pe usile laterale si fara tabelul cu tariful, postat pe bordul masinii. Calatorii ar trebui sa ceara soferului de taxi un card de  taxi, pentru a beneficia de un tarif mai scazut in viitoarele calatorii. Firmele de taxi recunoscute sunt:

  • Rádió Taxi (tel: (01) 777 7777), care ofera discounturi la pretul calatoriei daca acestea sunt pre-rezervate prin telefon
  • Fötaxi (tel: (01) 222 2222), usor de recunoscut dupa usile masinilor in culorile rosu si alb
  • Firma de taxiuri cu soferi vorbitori de engleza City Taxi (tel: (01) 211 1111). 

Bacsisul nu este asteptat, dar este apreciat.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Informatii utile despre Budapesta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe