Inapoi sus
Podul Libertatii, Budapesta
Podurile din Budapesta
esti aici : City break Budapesta // Ce sa vizitezi // Podurile din Budapesta

Podurile din Budapesta

 

De la primul pod care a unit Buda si Pesta in 1849 au mai fost adaugate si altele la lista de poduri. Pana in 1849 existau asa numitele poduri-ponton si uneori oamenii traversau fluviul cu barca sau pe gheata. Dar iarna, trecerea fluviului este foarte riscanta, astfel ca atunci cand unul dintre liderii maghiarilor, numit István Széchenyi n-a putut sa treaca fluviul pentru a ajunge la tatal sau bolnav in perioada Craciunului, la inceputul secolului al IX-lea, a decis ca trebuie construit un pod. El insusi a donat o multime de bani constructiei.

Podul cu lanturi

Primul pod construit a fost Podul cu Lanturi, proiectat de englezul William Tierney Clark. In contractul cu constructorii era stipulat ca nici un alt pod nu putea fi construit in apropierea Podului cu Lanturi, dar popularitatea podului si nevoia de mai multe poduri a fost curand descoperita si asa a inceput mai tarziu constructia Podului Margareta (constructie care a inceput in 1872).

Podul Margareta

Podul Margareta a fost proiectat de oamenii companiei D-lui Alexandre Gustave Eiffel din Paris. Avea o forma speciala deoarece a fost construit ca o prelungire a Bulevardului Szent Istvan si a Bulevardului Margit. Podul nu se continua drept de la mijloc ci vireaza brusc intr-o parte, deci fiti atenti daca treceti podul cu masina. De pe acest pod se poate cobori pe Insula Margareta, desi aceasta posibilitate a fost adaugata podului abia la inceputul secolului XX.

Primul pod "maghiar": Podul Libertatii

Primul pod construit in totalitate de maghiari, si al treilea in randul podurilor peste Dunare, este Podul Libertatii, numit la inceput Podul Franc Joseph. Este in intregime proiectat de maghiari si piesele facute in Ungaria. Acesta este podul cu o culoare verzuie, cunoscut azi ca Podul Libertatii. Pe partea dinspre Pesta se afla sfarsitul Váci Utca si sala Pietei Mari, iar in parte dinspre Buda se gaseste Hotelul Gellert.

Podul Elisabeta

Desi Podul Libertatii a fost numit dupa Franz Josepf, istoricii sustin ca podul preferat al lui Franz Josepf nu este podul care-i poarta numele ci Podul Elisabeta. Terminat in 1903, a fost cel mai mare pod suspendat din lume. A ramas asa timp de mai multi ani, dar acum este depasit de alte poduri.

Podul Petöfi

Dupa constructia Podului Elisabeta, urmatorul pod construit a fost Podul Petöfi (numit atunci Podul Miklós Horthy) ce leaga marele bulevard de pe partea Pesta cu partea Buda, unde printre altele se afla Universitatea tehnica, multe discoteci si cluburi, etc. (A38, Rio si Zöld Pardon). Podul si-a primit numele de la faimosul poet ungur Sándor Petöfi.

Podul Arpad

In timpul constructiei Podului Petöfi s-a inceput planificarea constructiei Podului Arpad. Acesta n-a fost terminat din cauza razboiului si constructia suspendandu-se in 1943 si fiind reluata in 1948. Finalizarea s-a produs in 1950, cand i s-a dat numele de Podul Stalin, iar in 1958 s-a revenit la numele original Podul Arpad.

Podul Lagymanyosi

Ultimul si cel mai sudic pod peste Dunare a fost construit in 1995. Podul Lagymanyosi este cunoscut pentru sistemul special de lumini si pentru vecinatatea Teatrului National Maghiar si Palatului Artelor, dotate de asemenea cu lumini speciale.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Budapesta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe