Inapoi sus
Palatul Parlamentului, Budapesta
Palatul Parlamentului
esti aici : City break Budapesta // Ce sa vizitezi // Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului

 

Palatul Parlamentului din Budapesta este un exemplu magnific de arhitectura Neo-Gothica (avand deasemenea trasaturi renascentiste si baroce), are o vechime de peste 100 de ani. In anii 1880 a avut loc o licitatie deschisa pentru designul cladirii parlamentului. Constructia bazata pe proiectul castigator a inceput in 1885 si cladirea a fost inaugurata la aniversarea a 1000 de ani a Ungariei in 1896, constructia finalizandu-se in 1902.

Palatul Parlamentului este a treia cladire de parlament din lume ca marime. Are 691 de camere, 20 km de scari si avand o inaltime de 96 m se aseamana cu Basilica Sf. Stefan. In timpul perioadei comuniste, pe turnul central a fost amplasata o stea mare rosie, deasupra dome-ului cladirii, dar dupa caderea comunismului, steaua a fost eliminata. Din pacate, aerul poluat din ultima perioada ataca peretii porosi din calcar, cerand o restaurare frecventa. Asta inseamna ca exista mari sanse sa vedeti schele in jurul cladirii.

Lucruri de vazut si de facut la Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului ofera tururi cu ghizi atunci cand Adunarea Nationala nu este in sesiune. Turul dureaza circa 45 de minute si isi merita pretul intrucat acopera scarile de la intrarea principala si holul, vechea Casa a Lorzilor si Sala Coroanei.

Bijuteriile Coroanei ungare s-au pierdut si s-au regasit de mai multe ori. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost transportate in Europa de Vest si apoi date spre pastrare Armatei Americane, pentru a le feri de Uniunea Sovietica. O mare parte din perioada razboiului Rece, ele au fost tinute in Depozitul de Lingouri al SUA (Fort Knox, Kentucky), alaturi de depozitul de aur al Americii. Au fost returnate Ungariei dupa mandatul de presedinte al lui Jimmy Carter, in 1978.

Cea mai buna vedere a Parlamentului e dinspre Dunare (faceti o croaziera pe Dunare) sau de peste Dunare, in special din Piata Batthyány, aflata la doar o statie de metrou de Piata Kossuth pe linia M2. E mai usor de asimilat frumusetea si armonia palatului Parlamentului privind cladirea de la distanta.

Sfaturi pentru vizita la Palatul Parlamentului

Cea mai buna modalitate de a face un tur este sa faceti o rezervare in avans (prin e-mail la idegenforgalom@parlament.hu sau la tourist.office@parlament.hu), deoarece liniile tind sa devina foarte aglomerate.

Aratati rezervarea paznicului pentru a evita cozile si asteptarea indelungata. Pentru mai multe informatii, precum si pentru a face o rezervare, vizitati website-ul Parlamentului la www.parlament.hu.

De asemenea, daca aveti un pasaport al Uniunii Europene, nu uitati sa-l luati cu dumneavoastra pentru a beneficia de intrare gratuita.

Cum se ajunge la Palatul Parlamentului

Luati metroul M2 catre Kossuth tér, sau tramvaiul 2, care merge pe malul pestan al Dunarii si se opreste in Kossuth tér.


Vezi harta cu locurile de vizitat in Budapesta in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Budapesta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe