Inapoi sus
Marea Sinagoga, Budapesta
Marea Sinagoga
esti aici : City break Budapesta // Ce sa vizitezi // Marea Sinagoga

Marea Sinagoga

 

Marea Sinagoga de pe strada Dohány este cea mai mare sinagoga din Europa si a doua ca marime din lume, capabila sa adaposteasca in jur de 3000 persoane. A fost construita intre 1854 si 1859 in stilul Maur si Neo-Maur la inceputurile Romantismului.

Lucruri de vazut si de facut la marea Sinagoga

Cladirile si curtile Sinagogii include Muzeul Evreiesc, templul Eroilor, Cimitirul evreiesc si Parcul Memorial Raoul Wallenberg.

Muzeul Evreiesc

A fost contruit pe locul unde a existat casa lui Theodor Herzl. Muzeul este adiacent marii Sinagoge, si prezinta traditii evreiesti, costume, precum si o istorie detaliata a maghiarilor evrei, inclusiv informatii despre Holocaust.

Templul Eroilor

A fost adaugat marii Sinagoge in 1931 si serveste memoriei evreilor maghiari care si-au dat viata in timpul Primului Razboi Mondial.

Cimitirul evreiesc

Este localizat in spatele templului Eroilor. Peste 2000 de persoane care au murit in ghetoul evreiesc in timpul iernii 1944-45 sunt inmormantate aici.

Parcul Memorial Raul Wallenberg

Este spatiul amplasarii Monumentului memorial al Holocaustului si este localizat in curtea din spatele marii Sinagoge. Monumentul memorial al Holocautului, numit si Copacul Emanuel, este o salcie plangatoare (de Imre Varga) cu numele tuturor evreilor maghiari ucisi in timpul Holocaustului inscriptionat pe cate o frunza. Monumentul memorialul a fost finantat de Fundatia Emanuel din New York. Acesta fundatie a fost infiintata in 1987 de Tony Curtis, in onoarea tatalui sau, Emanuel Schwart, care a emigrat in New York din Mátészalka, Ungaria.

De asemenea, parte a Monumentului memorial sunt cele patru placi de marmura rosie, comemorand cei 240 de maghiari care au salvat evrei in timpul Holocaustului. Una dintre cele mai eroice figuri ale Holocaustului in Ungaria a fost Raoul Wallenberg, un diplomat suedez care a pregatit pasapoarte de protectie sub autoritatea autoritatii Ambasadei Suedeze, salvand viata a mii de evrei.

Cum sa ajungeti la Marea Sinagoga

Luati metroul M2, sau tramvaiul 47 sau 49 catre Astoria, cea mai apropiata sinagoga.

Deschis intre 10:00 si 16:00 (cel mai tarziu)
Taxe: 1400 Ft (adulti) si 750 Ft (studenti)
Adresa: 1074 Budapest, Dohány u. 2
Statie de metrou: Astoria, metroul rosu


Vezi harta cu locurile de vizitat in Budapesta in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Budapesta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe