Inapoi sus
Dealul Gellért, Budapesta
Dealul Gellert
esti aici : City break Budapesta // Ce sa vizitezi // Dealul Gellert

Dealul Gellert

 

Dealul Gellért (Gellért-hegy) ofera unele dintre cele mai bune panorame ale Budapestei. A incepe vizita aici nu e doar o experienta minunata ci si ocazia de a-ti face o prima buna impresie asupra orasului. E ca si cum ai desface o harta a Budapestei in fata. Se poate vedea structura orasului si diferenta dintre deluroasa Buda si plata Pesta, cu Dunarea despartindu-le pe din doua. Pe langa vederea panoramica mai sunt si alte atractii care merita vizitate.

Monumentul Sf. Gellért

Este o colonada si statuia comemorativa a episcopului Sf. Gellért, dupa care si-a luat numele dealul.

Citadela

Aceasta fortareata construita de Habsburgi dupa 1848 a fost a fost un punct de control militar, inchisoare, plafon anti-racheta si acum este o atractie turistica.

Statuia Libertatii (Szabadság Szobor)

Statuia Libertatii din Budapesta este amplasata in varful Dealului Gellért si este vizibila din oricare punct al Budapestei. Statuia (facuta de Zsigmond Kisfaludi Strobl, 1947) a fost ridicata in timpul perioadei comuniste. Dearece devenise deja un simbol al orasului, nu a fost mutata asa cum a fost cea a soldatului Armatei Rosii care era plasata la baza Statuii Libertatii.

Biserica din pestera de pe Dealul Gellért (Sziklatemplom)

In interiorul Dealului Gellért exista o retea de pesteri. Prima intrare moderna in pesteri a fost construita in anii 1920. Pestera Dealului Gellért servea ca si capela si spital pe campul de lupta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Astazi apartine bisercii, dar este si o atractie turistica.

Cum sa ajungi la Dealul Gellért

Se poate ajunge cu tramvaiele 19, 47 si 49 care au statii in Piata Gellért.

Sfaturi pentru vizita

Dealul Gellért este o zona populara, echipata cu tobogane pentru copii de diferite lungimi si dificultati. Nu este vizibila de pe drumul principal, deci cautati semnele de lemn care indica 'csuszdák'.


Vezi harta cu locurile de vizitat in Budapesta in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Budapesta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe