Inapoi sus
Interior din Catedrala Sfantului Stefan, Budapesta
Catedrala Sfantului Stefan
esti aici : City break Budapesta // Ce sa vizitezi // Catedrala Sfantului Stefan

Catedrala Sfantului Stefan

 

Catedrala Sfantului Stefan din Budapesta este una dintre cele mai impresionante cladiri. Si asa impresionanta cum e, are intrarea libera, deci e un loc obligatoriu de vizitat.

Constructia a fost inceputa in jurul anului 1850 si a avut o istorie destul de dramatica (domul s-a daramat si a trebuit sa fie refacut aproape in intregime) , pana sa fie terminata in 1905. Si-a primit numele de la Regele Stefan, primul rege maghiar, cel care a increstinat natiunea. Obiectul cel mai faimos este insasi mana dreapta a regelui Stefan. Puteti sa o vedeti, dar pentru asta trebuie sa platiti o suma modica.

Vara este locul ideal unde va puteti racori, deoarece inauntru temperatura este constanta si racoroasa. Printre oaspetii de seama ai acestei basilici se numara Papa Ioan Paul al II-lea. Un alt lucru interesant de stiut este ca cel mai greu clopot al bisercii are peste 9 tone. Fostul clopot a fost luat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar succesorul sau a fost instala de-abia in 1990.

In dreapta intrarii in basilica este un mic tezaur de obliecte ecleziastice. In spatele altarului principal si catre dreapta este punctul principal de atractie: Sfanta Capela a Dreptei. Contine Sfanta Dreapta, mana dreapta mumificata a Sf. Stefan si este un  obiect de mare cult. A fost returnata Ungariei de catre imparateasa Maria Tereza, in 1771 dupa ce a fost descoperita intr-o Manastire in Bosnia. Ca si Coroana Sf. Stefan, a fost furata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar a fost apoi returnata proprietarilor de drept.

Cateva sfaturi pentru cand vizitati Catedrala Sfantului Stefan

Pentru o panorama a Budapestei, urcati scarile (364 de trepte) sau luati liftul pana la puntea observatorului domului (deschisa de la 1 Aprilie, pana in 31 octombrie).

Intrarea in biserica este gratuita, dar exista o taxa de 500 Ft pentru urcarea pe puntea observatorului. Basilica are doua turnuri cu clopot si cel mai mare clopot al Ungariei, cantarind 9,5 tone, localizat in turnul de sud.

Programul de functionare a Catedralei Sf Stefan
Deschisa intre orele 9:00- 18:00
Statii metro: Bajzsy Zsilinszky Ut (metroul galben)
Mai multe informatii: http://bazilika.biz/index.php

Adresa
Szent István tér 1051, Budapesta


Vezi harta cu locurile de vizitat in Budapesta in format mai mare/

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Budapesta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe