Inapoi sus
Castelul din Buda, Budapesta
Castelul din Buda
esti aici : City break Budapesta // Ce sa vizitezi // Castelul din Buda

Castelul din Buda

 

Prima rezidenta regala a Dealului castelului a fost construita in secolul al XII-lea, dupa invazia mongola. A fost extinsa in secolul XIV, devenind probabil cel mai mare palat gotic de la sfarsitul Evului Mediu. Constructia a continuat in secolul XV, dupa casatoria Regelui Matei Corvin cu Beatrix de Naples in 1476. Multi artisti si mestesugari italieni au insotit-o pe Regina aici, aducand stilul renascentist in Buda. Palatul a fost distrus in intregime la eliberarea Budapestei de turci.

In secolul al XVIII-lea, a fost construit un palat mic in stil baroc, identic cu structura de baza a palatului din zilele noastre. In timpului Imperiului Austro-Ungar palatul a gazduit ceremonii extravagante, care simbolizau pacea dintre dinastii si natiune. Procesul de reconstructie al Palatului Regal a continuat in secolul XIX, fiind incheiat in 1904. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Palatul a fost grav avariat. A fost din nou reconstruit, in stilul neo-baroc, folosindu-se multe dintre partile originale.

Castelul Buda

Lucruri de facut si locuri de vizitat la Castelul din Buda

Astazi, castelul Buda este casa Galeriei Nationale a Ungariei, a Muzeului de istorie din Budapesta si a Bibliotecii Nationale. Alte atractii include Curtea Leilor, Zidul Matthias, o statuie de bronz a Regelui Matei si statuia Pasarii Turul, pasarea mitologica a maghiarilor.

Expozitiile din galeria nationala (Cladirea B,C,D) prezinta istoria si dezvoltarea picturii ungare. Colectia include si arta din ultimii 500 de ani din Ungaria, inclusiv statui din perioada Evului Mediu si din Perioada Renascentista, sculpturi gotice in lemn si altare gotice. Desi multe dintre figurile istorice reprezentate de sculpturile vechi sunt greu de identificat, ele vor deveni mult mai familiare in picturile expuse din  secolul XIX.

Muzeul de Istorie din Budapesta (Cladirea E) este dedicat istoriei Budapestei. Desi din odata celebru palat medieval au supravietuit putine artefacte, muzeul prezinta cateva camere restaurate.

Cum sa ajungi la Castelul din Buda

Luati trenul funicular de la Podul de lanturi, autobuzul public care deserveste Dealul Castelului numit Várbusz de la Széll Kálmán tér (fostul  Moszkva tér) sau puteti alege una dintre multele poteci care urca catre Dealul Castelului.


Vezi harta cu locurile de vizitat in Budapesta in format mai mare.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Locuri de vizitat in Budapesta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe